Mikrográfia

belsokep-mikrofilm1

Miközben a mikrofilm technológiára épülő adatarchiválás merszünőnek látszik (a dokumentumszkennerek vették át a pozíciójukat) újra előtérbe kerül a mikrofilmre történő rögzítés. Mindez persze az elektronikus – beszkennelt – dokumentumok meghagyása mellett, mintegy referencia anyagot képezve a dokumentumokról. Innen ered a neve is: referencia archiválás. A Referencia Archiválás során a meglévő digitális képeket vetítik mikrofilmre.

A mikrográfiai termékek beszerzése és támogatása 2011-től

Eastman Park MicrographicsA mikrográfiai készülékek beszerzéséről és támogatásról a 2011-es évtől az amerikai székhelyű Eastman Park Micrographics cég és annak partnerei gondoskodnak.

Mivel cégünk a Kodak Alaris már nem szerves része ennek a szervezetnek, ezért előfordulhat hogy vannak olyan termékek vagy termékcsoportok melyekkel kapcsolatban kizárólag az EPM céget kell megkeresni.

Az EPM a következő címen érhető el: Eastman Park Micrographics

Referencia archiválási megoldások a Kodaktól

A Kodak Referencia Archiválási készülékei segítenek Önnek az értékei hosszútávú megőrzésében.

  • Teljesen elektronikus adatfolyam
  • A mikrográfiai és a digitális archiválás készülékeinek fantasztikus kombinációja
  • Az archiválás egy új szemléletmódja: a hosszútávú értékmegőrzés
  • A Kodak i9600 sorozatú mikrofilm író, a Kodak 2400/3000 DSV-E sorozatú mikrofilm szkenner tökéletes megoldást nyújtanak a feladatok elvégzésére

A Referencia Archiválás szükségessége, a mikrofilm jogosultsága

De mi is az a gondolat, amely újra élesztette a mikrofilmre rögzítést? Az ok egyszerű, rohamosan fejlődő digitális világunkban senki sem tudja azt megmondani – és persze garantálni – hogy egy 2007-ben TIFF formátumban rögzített kép 2023-ban is visszanyerhető lesz-e a jövőbeli technológiák által. Persze a képadatok folyamatos migrációjával (pl. 5-10 évente a TIFF képünkből TIFFxxB-t készítünk) kiküszöbölhető ez a probléma, de ezek a folyamatok minden esetben rengeteg pénzt, időt emésztenek fel és persze – akár nem is kevés – adatvesztéssel járhatnak. Ezzel szemben egy mikrofilmre írt anyag olvasásához 25 évvel ezelőtt is “csak” egy nagyítóra és némi tükörre volt szükség és ez nem fog változni 2027-ben sem ! Tükör és optikai lencse akkor is lesz.

A mikrofilm

A mikrofilm hasonlatos a közéletben a fényképezőgépeinkben használt fotó filmhez, azonban van “néhány” alapvető különbség. A mikrofilm fekete fehér, 16 mm vagy 35 mm szélességű 30, 60 vagy akár 300 méter hosszú tekercsben lévő filmanyag amelynek szemcsézettsége oly kiváló, hogy pl a 16 mm szélességű filmre egymás mellé vetített 2 db A4-es oldal képe, a megfelelő eszközökkel visszanagyítva kiválóan olvasható és nyomtatható. Elsősorban tömeges adatarchiválási feladatokra alkalmazták és alkalmazzák a mai napig is. Egy 30m-es tekercsre általában 12 000 – 15 000 dokumentum fér el, az alkalmazott kicsinyítéstől (24x, 40x, 50x) függően. Több különleges tulajdonsága közül kiemelkedik a hosszú élettartama és hogy gyakorlatilag lehetetlen hamisítani az eredeti mikrofilmen lévő dokumentumokat. Ezért a mai napig elfogadják bizonyítékként az így rögzített adatokat (szemben a digitális képpel).

A Referencia Archiválás során használt mikrofilm további különlegessége, hogy vörös fény érzékeny, ami a mikrofilmíró készülék (i96xx Archive Writer) írási technológiájából adódik.
Mikrofilm archiválórendszer

Mikrográfiai készülék típusok

A mikrofilm technológiát kiaknázó archiváló rendszerek alapvetően három típusú készülékből kell álljanak.

  • A mikrofilm író készülék, amellyel a mikrofilmre fotózzuk a dokumentumokat. Ilyen készülék a Kodak Digital Archive Writer mikrofilm írója.
  • Az előhívógép vegyszeres eljárással hívja elő az előzőleg exponált negatív mikrofilmet. A Kodak mikrofilm előhívó gépe a Prostar.
  • A visszakereső készülékkel pedig a kész mikrofilmjeinket nézhetjük meg, készíthetünk róla másolatot, vagy küldhetjük el a képet digitális formában a számítógép hálózatunkon, a készülék típusától és tudásától függően. A Kodak mikrofilm visszakeresője a DSV sorozat készülékei.
  • Külön említést érdemel a mikrofilm újraszkennelésére használható berendezések, amelyekkel nagy mennyiségben lehet a mikrofilmen szereplő dokumentumokat ismételten digitális formába önteni. Ilyen mikrofilm szkenner az Eclipse.